Waarom een massage helpt bij spierherstel

Casper Doorn
Casper Doorn
27 september 2023

Je zal dan misschien ook bekend zijn met de voordelen van massages. Een massage is namelijk niet alleen een manier om te ontspannen, maar ook een hulpmiddel bij spierherstel. In deze blog vertellen we je meer waarom een massage helpt bij het spierherstel.

Het belang van spierherstel

Spierherstel is een automatisch natuurlijk proces binnen ons lichaam. Beschadigde spieren worden door dit proces als het ware gerepareerd na fysieke inspanning. Tijdens elke vorm van lichaamsbeweging ontstaan kleine scheuren in je spieren. Dit gebeurt zowel tijdens krachttraining als tijdens dagelijkse activiteiten. Deze scheurtjes klinken niet zo erg als het lijkt. Ze zijn namelijk hartstikke normaal en gezond. Ze leiden uiteindelijk tot spiergroei. Maar om dit te realiseren moet er wel een goed herstelproces aan vooraf lopen. Een effectief spierherstel helpt het versterken van je spieren. Dit voorkomt uiteindelijk blessures en Ben jij een topsporter of train je vaak intensief? Dan heb je vast wel eens last van gespannen spieren. toekomstige letsels.

Hoe een massage bijdraagt aan spierherstel

Spierherstel kan bevorderd worden door massages. Vooral topsporters en krachttrainers hebben veel baat aan massages. Bijvoorbeeld met een mma training kunnen er een aantal blessures opgelopen worden. De mogelijkheid van een massage is dan erg fijn. Het brengt namelijk een aantal voordelen met zich mee. Deze lichten we hieronder verder toe.

Verbetering van doorbloeding

Een van de meest belangrijkste voordelen van een massage is het creëren van een betere doorbloeding. Tijdens een massage wordt het weefsel in je lichaam stevig gemasseerd. Dit zorgt ervoor dat de bloedtoevoer naar het gemasseerde gebied wordt gestimuleerd. Hierdoor kunnen de spieren zich sneller herstellen en vernieuwen.

Minder ontstekingen

Bij intense training kan het gebeuren dat spieren ontstoken raken. Dit kan als gevolg veel pijn en een lang herstel hebben. Massage kan hierbij een grote rol spelen. Het verbetert namelijk de circulatie van lymfevloeistof, wat helpt bij het afvoeren van afvalstoffen uit de spieren. Het positieve gevolg hiervan is snellere genezing en verminderde ontsteking.

Ontspanning

Als er bij een blessure ook sprake is van stress, beïnvloedt dit het herstelproces. Gespannen spieren leiden tot een slechte doorbloeding waardoor het herstelproces vertraagt. Een massage kan de spanning in het lichaam verminderen en zo ook de stress verminderen. Dit bevordert doorgaans het spierherstel.

Afvoeren van afvalstoffen

Tijdens inspannende bewegingen worden er afvalstoffen in je spieren geproduceerd. Als deze afvalstoffen zich gaan hopen kan dit zorgen voor spierpijn. Masseren helpt bij het afvoeren van de afvalstoffen. Hierdoor kunnen de spieren zich weer sneller herstellen na een zware training.

Bekijk ook Wanneer heeft een massage het meeste effect?

Lees ook:  Herstel na een training of wedstrijd bevorderen

Meer nieuws