Miljoenen mensen beoefenen een sport; jong en oud, mannen en vrouwen. Niet heel verrassend want sporten is goed voor het lichaam en geest. Helaas kan er ook (soms blijvende) schade aan het lichaam ontstaan. Vaak komt dit door het ondoordacht beoefenen van een sport. Volgens het NOC NSF lopen ieder jaar rond de 3,5 miljoen Nederlanders wel een sportblessure op, waarvan ruim de helft behandeld moet worden. Maar dat je zelfs opgenomen kunt worden in het ziekenhuis en zelfs (deels) arbeidsongeschikt kan raken, realiseert helaas niet iedereen zich. Wij vertellen je daarom wat je kunt doen om sportblessures te voorkomen.

Het ontstaan van een sportblessure

Uiteraard is het op de eerste plaats handig om te weten hoe een sportblessure ontstaat, alvorens we het gaan hebben over hoe je het kunt voorkomen. In de essentie ontstaat een sportblessure door een verkeerde beweging en/of belasting of overbelasting van het lichaam, bijvoorbeeld:

  • Je spier rekt te ver uit;
  • Je spier of pees scheurt;
  • Je bot breekt;
  • Je gewricht wordt de verkeerde kant op geduwd of getrokken, waardoor deze de verkeerde richting op kantelt.

Er zijn echter altijd één of meerdere onderliggende oorzaken bij een sportblessure. Denk bijvoorbeeld aan een slechte lichamelijke conditie, overgewicht, geen/slechte warming-up, een beenlengteverschil, een verkeerde lichaamshouding, een verkeerde voetstand, slecht of verkeerd materiaal en/of een te hoge belasting tijdens de training/wedstrijd. Het kan natuurlijk ook voorkomen dat een blessure acuut ontstaat door een botsing, val of klap.

Hoe kun je sportblessures voorkomen?

Het is van groot belang dat je sportblessures zo veel mogelijk probeert te voorkomen. We raden je daarom aan om aandacht te besteden met de volgende zaken die van belang zijn bij het sporten:

  • Warming-up en cooling-down: door middel van een goede warming-up zorg je dat de bloedsomloop op gang komt en de spieren en pezen goed warm worden. Ook de stofwisselingsprocessen verlopen sneller, waardoor je spieren sneller de benodigde zuurstof en energie binnenhalen. Na afloop is het verstandig om je lichaam af te schakelen door middel van een cooling-down. Wanneer je spieren en pezen namelijk te snel afkoelen, kan dit voor blessures zorgen.
  • Opbouw van de training: om blessures tijdens het trainen te voorkomen, is het van belang om de intensiviteit van de training af te stemmen op je fitheid. Zodoende kun je overbelasting voorkomen.
  • Een gezonde levensstijl voor, na en tijdens het sporten: blijf op gewicht en eet gezond. Zorg daarnaast ook dat je gedurende dag en tijdens het sporten goed blijft drinken. Je verliest namelijk ontzettend veel vocht tijdens het sporten. Tot slot wordt een goede nachtrust vaak over het hoofd gezien. Maar slaap is het allerbeste middel om je lichaam te laten herstellen, een goede nachtrust is dus essentieel. Ondervind je hier problemen door het gesnurk van je partner? Gebruik dan slaap oordoppen om geen last meer te hebben van het snurkgeluid. Daarnaast kun je na de training een massageapparaat gebruiken, om je spieren los te maken. Ook dit zal het herstel van je spieren ten goede komen.

Uiteraard zijn er nog andere zaken waar je op kunt letten, om blessures te voorkomen. Maar als je hier al mee begint, zullen je prestaties verbeteren en veel sportblessures worden voorkomen.

Lees ook:  Hulp bij depressie

Meer nieuws