Gespannen spieren? Hierdoor komt het en zo kom je er vanaf

Casper Doorn
Casper Doorn
28 november 2022

Je kent het vast wel. Gespannen spieren. Het kan zijn dat je te hard hebt gesport of misschien ervaar je wel stress. Hoe dan ook, gespannen spieren is nooit fijn. Maar wat kun je er precies tegen doen? In deze blog lees je wat de oorzaken van gespannen spieren zijn en hoe je er weer gemakkelijk van af kunt komen.

De oorzaken van gespannen spieren

Gespannen spieren kunnen verschillende oorzaken hebben. Het kan zijn dat je veel stress ervaart. Stress heeft namelijk een negatieve invloed op het zenuwstelsel van het lichaam. In dat geval kan de bloedtoevoer verminderen, waardoor je een hoge spierspanning ervaart. De houding en een letsel kunnen ook leiden tot een hoge spierspanning. Het kan zijn dat door een onjuiste houding of een letsel een druk op verschillende spieren kan worden uitgeoefend. Of wat dacht je van medicijnen. Medicijnen kunnen verschillende bijwerkingen hebben, zoals spierspanning.

Niet te vergeten, overbelasting is een van de meeste oorzaken van gespannen spieren. Het kan zijn dat je een te hoge inspanning hebt geleverd. Er wordt dan een druk gecreëerd op de spieren, die de spieren niet gewend zijn. Door de inspanning kunnen de spieren strak en gespannen worden. Dit kan leiden tot een hoge spierspanning.

Hoe kom je van gespannen spieren af?

Er zijn verschillende manieren om van een hoge spierspanning af te komen. Echter werkt niet voor iedereen hetzelfde. Het is handig om verschillende manieren te proberen. Zo weet je welke manier in de toekomst kan helpen, om de spierspanning te verlagen. Hieronder volgen enkele voorbeelden om van een hoge spierspanning af te komen

Een hete douche is voor vele een hulpmiddel om van gespannen spieren af te komen. Warm water werkt voor vele rustgevend en kan verzachtend werken. Een andere manier om van een hoge spierspanning af te komen is door een massage. Bij een massage zorgt iemand ervoor dat de spanning van de spieren wordt afgehaald. Mocht je niemand in jouw omgeving hebben die jou kan masseren, kun je gebruik maken van massageapparaten. Bewegen en het strekken van de spieren is ook een manier om spanning in de spieren te verlichten. Door te bewegen of spieren te bewegen, zorg je ervoor dat de spieren zich uitrekken en de spanning van de spier wordt afgehaald.

Mocht je na deze bovenstaande hulpmiddelen nog steeds last hebben van gespannen spieren, dan kun je kiezen voor pijnstillers. Een paracetamol kan vaak al hebben, maar je kunt ook zwaardere medicijnen proberen zoals benzodiazepine. Naast pijnstillers kun je ook kiezen voor een energetische behandeling. Een energetische behandeling is een goede manier om spierspanning te verlagen bij stress. Door deze behandeling kun je jouw stressniveau verlagen en kun je de energiebalans terug vinden.

In deze blog zijn de oorzaken van spierspanning beschreven. Bovendien weet je nu hoe je van gespannen spieren kunt afkomen. Ben je na het lezen van deze blog ook geïnteresseerd in onze andere blogs? Lees dan eens onze blog over “kan een massage helpen bij het afvallen” of “laat je niet demotiveren om te sporten”!

Lees ook:  Sneller spierherstel met de juiste voeding

Meer nieuws