Laat je door je leeftijd niet demotiveren om te sporten

Casper Doorn
Casper Doorn
25 juli 2022

Zeker als je wat op leeftijd bent, gaan de kwaaltjes komen. Die kunnen als snel een drempel vormen, om het sporten op te pakken. Blessures liggen sneller om de hoek en soms weet je niet hoe je hier nu vanaf komt. Met als gevolg dat je het sporten laat voor wat het is. Dat is jammer, want soms kunnen bepaalde hulpmiddelen, zoals een massageapparaat je net dat zetje geven om toch te blijven sporten.

Meer inzicht in je lichaam

Ben je begonnen met bijvoorbeeld hardlopen? Dan kan het zijn dat je, vergeleken met toen je wat jonger was, allerlei klachten krijgt. Denk aan bijvoorbeeld knieën die ineens vast lijken te zitten, scheenbenen die zeer doen of duizeligheid. Er kan van alles aan de hand zijn. Misschien zijn je spieren wat stijver en heb je nu echt wel die warming-up nodig. Het kan ook zijn dat je een verkeerde houding hebt aangenomen of dat je bijvoorbeeld wat ongezonder bent gaan leven en je bloeddruk daardoor te laag of te hoog is.

Veel mensen stoppen als de klachten te erg worden. Zo kan het ook best lang duren voordat bijvoorbeeld scheenbenen niet meer gevoelig zijn. Hier moet je echter niet opgeven. Ga dan naar de fysiotherapeut, die denkt met je mee.

personal trainer hengelo

Het kan ook om een gebrek aan de spullen gaan

Misschien zijn, in het geval van hardlopen, wel je schoenen niet meer stabiliserend genoeg en ga je daardoor verkeerd lopen. Ervaar je dat je wat stijver bent geworden? Dan kunnen extra rek en strekoefeningen helpen, maar ook een massageapparaat kan ervoor zorgen dat je spieren minder gespannen zijn. Het belangrijkste is dat je bijvoorbeeld via een huisarts of fysiotherapeut uitzoekt waar je probleem nu in zit.

Gebrek aan motivatie

Het is lastig om zelf achter de oorzaak van motivatiegebrek te komen. Er zijn zoveel mogelijkheden, geeft een personal trainer in Hengelo aan:

  • Je gelooft niet meer dat het zin heeft.
  • Je hebt er niet zoveel last van dat je niet sport. Je lichaam is wel stijf en sneller vermoeid lichaam, maar dat zet je nog niet aan tot meer sporten.
  • Je hebt in de kern van jezelf niet ontdekt, wat je intrinsiek motiveert om wel te gaan sporten.
  • Je hebt geen stok achter de deur.

Juist als je al een poging hebt gedaan en dankzij een blessure weer moest stoppen, kan de motivatie wegzakken. Maar, als je uitzoekt wat de problemen zijn, wat de oplossing is voor de problemen en wat je motiveert? Ga er dan mee aan de slag en doe het gewoon een maand.  Wedden dat je zo weer op de rails bent?

Lees ook:  Herstel na een training of wedstrijd bevorderen

Meer nieuws