Herstel na een training of wedstrijd bevorderen

Casper Doorn
Casper Doorn
21 december 2021

Spiergroei is niet alleen afhankelijk van je trainingen. Sterker nog, de periode na de training is veel belangrijker om je voortgang te bepalen. Je spieren groeien namelijk tijdens het herstel na een wedstrijd of training. Dit gebeurt niet tijdens de training.

Kortom: wil je sterker worden of spieren opbouwen? Zorg dan dat je voldoende aandacht besteed aan je rustperiodes. Wij vertellen jou precies hoe je zo snel mogelijk kan herstellen van je training of wedstrijd.

Waarom herstellen na het sporten?

Er zijn een hoop mensen die denken dat het belangrijk is om zo veel mogelijk te trainen, om sterker te worden en spieren op te bouwen. Echter werkt de manier waarop je spieren werken niet.

Wanneer je zware inspanningen maakt tijdens het sporten, dan breng je kleine beschadigingen aan in je spieren. Vervolgens heeft je spierweefsel tijd nodig om te kunnen herstellen van die inspanningen. Omdat je lichaam voorbereid wil zijn op de volgende keer dat er zo’n inspanning komt, zorgt het spierweefsel ervoor dat er net wat meer spieren worden aangemaakt dan voorheen. Hierdoor zul je dus meer spiermassa opbouwen en een stukje sterker worden.

Herstel na het sporten bevorderen

Wil je het liefst zo snel mogelijk weer kunnen trainen? Dan is het belangrijk om je herstel zo goed mogelijk te laten verlopen.

De training op de juiste manier afsluiten

Door de training op de juiste manier af te sluiten zul je een goede basis leggen voor het herstel. Sluit daarom je training af met een cooling-down. Hierdoor breng je de bloedsomloop beter op gang. Ook worden afvalstoffen beter afgevoerd. Zo kunnen je spieren beginnen aan het herstelproces. Daarnaast zijn eiwitten en koolhydraten belangrijk in het herstelproces. Daarom is het aangeraden om binnen een half uur na de training of wedstrijd een eiwitrijke snack te eten. Deze zorgen voor bouwstoffen in je lichaam. Daarnaast zijn koolhydraten belangrijk, om de glycogeenvoorraad in je spieren aan te vullen.

Voeding voor spierherstel

Ook na een half uur is het belangrijk om goede voeding binnen te krijgen. Je lichaam heeft immers voeding nodig om te kunnen functioneren. Daarom is het belangrijk om voeding te eten met de juiste voedingsstoffen.

Het is belangrijk dat je voldoende eiwitten binnen krijgt. Deze zorgen voor aminozuren, hieruit is je spierweefsel opgebouwd. Je vind eiwitten in dierlijke producten, zoals: vlees, vis, zuivel en eieren. Plantaardige producten die eiwitten bevatten zijn: soja, peulvruchten, noten en volkoren granen.

Verder heeft je lichaam vitamines en mineralen nodig bij het herstel van je spieren. Om voldoende van deze voedingsstoffen binnen te krijgen, raden we het aan om een dieet te volgen met verse producten. Veel groente en fruit, volkoren granen, gezonde vetten, magere eiwitten en regelmatig een handje noten. Dan kom je meestal aan de juiste voedingsstoffen.

Water drinken

Naast voeding is het ook belangrijk om voldoende te drinken. Je lichaam heeft water nodig om de afvalstoffen in je lichaam af te kunnen voeren. Dit noodzakelijk voor spierherstel. Daarom is het aangeraden iedere dag twee liter vocht binnen te krijgen. Dat kan bijvoorbeeld door veel water te drinken, maar ook door thee en een paar kopjes koffie per dag te drinken.

Lees ook:  Optimaal presteren tijdens het sporten

Het is niet aangeraden om alcohol te drinken wanneer je serieus bezig bent met sporten. Alcohol zorgt er namelijk voor dat de hoeveelheid hormonen in je lichaam wordt vergroot, die er voor zorgen dat je spierweefsel wordt afgebroken en worden de hormonen die spierweefsel opbouwen verkleind.

Massage voor de doorbloeding

Een massage zorgt ervoor dat de doorbloeding in je lichaam beter wordt. Hierdoor gaat er meer zuurstof naar je spierweefsel en worden de afvalstoffen sneller afgevoerd. Hierdoor zullen je spieren snel een stuk beter aan gaan voelen.

Een goede nachtrust

Tot slot is je nachtrust erg belangrijk voor je. Slaap is ontzettend belangrijk voor je spierherstel, zeker na een zware wedstrijd of training bij grappling Nijmegen. Wanneer je te weinig slaapt, zullen je hormonen ontregeld raken.

Zeker mensen die regelmatig sporten hebben elke dag zo’n 8 uur slaap nodig. Op tijd naar bed en ’s ochtends dus weer fit op, dus! Het helpt bovendien om elke dag dezelfde slaaptijden aan te houden. Dit is misschien niet eenvoudig en zou een tijdje kunnen duren, maar je zult merken dat je je een stuk beter zult gaan voelen.

Wat leuk dat je onze blog hebt gelezen! Meer te weten komen over spierherstel? Lees dan ook waarom een massage helpt bij spierherstel.

Meer nieuws