Een massage gun voor pijn, slaap, stress en trainingsherstel

Casper Doorn
Casper Doorn
26 oktober 2021

Je ziet het voornamelijk bij professionals, een massage gun. Hun sport of beroep vereist veel intensiteit en effectiviteit. Ze trainen veel en hard en moeten daarna ook goed herstellen. Zij maken daarom ook vaak gebruik van de massa gun. Deze power drill machine is een favoriet van beroemdheden, professionele atleten en fitnesstrainers. Mede hierdoor is het apparaat zo populair geworden. Het basisconcept achter hoe de massage gun werkt, is het gebruik van percussie therapie. De trillingen en kracht die door het apparaat worden geproduceerd hebben een aantal voordelen, namelijk pijnverlichting, groter bewegingsbereik, verminderde spierstijfheid en spierpijn en een snellere hersteltijd na trainingen.

Maar als je ooit de kans hebt gehad om een massage gun voor percussie therapie te proberen, is de kans groot dat je een beetje in de war bent over hoe je het precies moest gebruiken. Om toch het meeste uit je massage gun te halen, is het belangrijk om te weten hoe je hem moet gebruiken.

Voor een beter herstel

De massage gun helpt bij het verwijderen van melkzuur uit de spieren die je tijdens het sporten vermoeid hebt, hierdoor maakt het ideaal voor herstel tijdens je training. Technieken zoals massage of foam rollen beogen dit ook, maar percussie therapie kan helpen om een effectiever resultaat te produceren, en in minder tijd.

Dus hoe gebruik je een massage gun en wanneer kun je deze aan je trainingsschema toevoegen? Als het op herstel aankomt, is het het beste om direct na je training je massa gun te gebruiken, minstens twee minuten op de spieren waarvan je denkt dat ze pijn gaan doen. Als je op zoek bent naar meer intensiteit, raden wij je aan om de opzetstukken van het apparaat te vervangen. De opzetstukken hebben verschillende oppervlakken, hoe kleiner het gebied, hoe intenser het wordt.

Voor algemene spanning, stress en slaap

De massage gun kan je helpen om algemene ontspanning en stress te verminderen en je zelfs beter te laten slapen door het zenuwstelsel te ontspannen. Gebruik de massage gun twee minuten voor elke spiergroep, voordat je gaat slapen.

Ter voorbereiding op een training

Hoewel de massage gun vooral bekend staat om zijn gebruik na een training, kun je hem ook vóór of tijdens de training gebruiken om je trainingsprestaties te verbeteren. Volgens fysiotherapeuten kan het gebruik van de massage gun voor de training, zorgen voor betere resultaten, een beter herstel en minder grote kans op letsel. Gebruik de massage gun 30 seconden lang op de spieren die je wilt gaan trainen. Als je hem tijdens de training wilt gebruiken, zul je het herstel versnellen. De spieren die ‘’slapen’’ zullen hierdoor geactiveerd worden en je bloedsomloop zal verbeteren voordat je de volgende set uitvoert.

Wat je niet moet doen met een massage gun

Daarnaast zijn er ook een aantal veiligheidsmaatregelen waar je je aan moet houden. Ten eerste moet je voorzichtig zijn bij het gebruik van een massage gun bij spierverstuikingen, verrekkingen, ontsteking gerelateerde verwondingen of gebroken botten. Je kunt het beste je arts raadplegen voordat je een massage gun gebruikt als je verwondingen of chronische gezondheidsproblemen hebt.  

Lees ook:  Full body workouts met weerstandsbanden

Meer nieuws