Zo leer je weer tot jezelf te komen!

Casper Doorn
Casper Doorn
15 februari 2022

Vrijwel iedereen bereikt eens (of vaker) een punt in het leven waarin je denkt: ik doe wat ik moet doen, maar niet wat ik daadwerkelijk wíl doen. We verliezen de connectie met onze eigen identiteit. In dit artikel lees je hoe je jezelf op zo’n moment weer tot jezelf kunt komen.

  1. Zelfontwikkeling

We willen het zó graag goed doen. Voor onszelf, maar voornamelijk om aan andermans, al dan niet door onszelf ingevulde, verwachtingen te voldoen. Met als gevolg dat we andere mensen of omstandigheden dikwijls belangrijker maken dan onszelf. We houden onszelf vast aan de gedachte: “Zo heb ik het altijd gedaan, dus het wordt van mij verwacht dat ik het altijd zo zal blijven doen.” Maar onthoud: al ben je altijd linksaf gegaan, dit wil niet zeggen dat je vandaag niet rechtsaf kunt gaan. De enige die jouw zelfontwikkeling in de weg staat ben jij zelf.

  • Zelfwaardering

Als je de connectie met je identiteit verliest, komt dat vaak omdat een gedeelte van je identiteit je niet meer bevalt. Het kost je energie om jezelf anders voor te doen dan dat je daadwerkelijk bent of wilt zijn. Het is niet altijd eenvoudig om dat gedeelte van onze identiteit los te laten. Vaak hebben we onbewust besloten dat die identiteit nu eenmaal is wie we zijn. Vraag je op zo’n moment af: “Waarom wil ik mijn identiteit veranderen?” Natuurlijk kun je jezelf veranderen – maar wil je dat eigenlijk wel? Misschien is jouw uitdaging wel: waarderen wie je bent. Als je anders tegen jezelf zou aankijken, ga je je vanzelf anders voelen.

  • (Zelf)tevredenheid

Kortom, tevreden zijn met jezelf is eigenlijk het ultieme doel. Dat is de enige manier om weer sturing over je eigen leven te kunnen krijgen. Of je daarvoor moet werken aan je zelfontwikkeling, je zelfwaardering of een combinatie van die twee, dat bepaal jij volledig zelf. Wil je ontdekken welke blokkades jou op dit moment in de weg staat? Volg dan eens de Essence training van Humanication en ruil je onzekerheden, angsten en frustraties in voor zelfvertrouwen, rust en (zelf)liefde.

Lees ook:  Zo ga jij goed voorbereid op skivakantie

Meer nieuws