Steeds meer producten vegan, ook goed voor de huid!

Casper Doorn
Casper Doorn
7 maart 2022

Een goede massage is fijn voor de huid. Een vegan eetstijl kan dit ook zijn. Veel vegans zijn meer aangewezen op het eten van meer groenten en fruit. En, groenten en fruit bevatten weer veel antioxidanten. Dat scheelt bij een massage ook. Verder kan (minder) vlees eten leiden tot minder giftige stoffen om 'weg te masseren'.

Er zijn tegenwoordig steeds meer vegan producten. Daar waar het vroeger nog flink zoeken was, wordt het steeds makkelijker om vegan producten te vinden. Niet alleen in de supermarkt, ook bij veel producten zie je steeds meer vegan versies.

Vegan eiwitshake

Vroeger waren er bijvoorbeeld geen vegan eiwitshakes. Eiwitten zitten veel in dierlijke producten. Dat wil alleen niet zeggen dat er geen eiwitrijke niet dierlijke producten zijn. Zo zijn er diverse groentes zoals bijvoorbeeld spruitjes en artisjokken, die erg eiwitrijk zijn. Naarmate er meer vraag kwam naar een vegan eiwitshake, begon men met het ontwikkelen van een pre workout zonder caffeine. Nu zie je vooral veel vegan eiwitshakes op basis van kikkererwten. Kikkererwten zijn namelijk ook bijzonder vezelrijk.

Alternatief

Er zijn vooral in de supermarkt heel veel alternatieven te vinden voor vlees en dierlijke bijproducten. Denk daarbij bijvoorbeeld aan:

  • Plantaardige kaas.
  • Plantaardig ijs, zonder melk dus.
  • Plantaardige yoghurt.
  • Sojayoghurt.
  • Drop zonder gelatine of honing.
  • Vegan mayonaise.
  • Vegan hamburger.

Soms wordt de term vegan ook als marketingtruc gebruikt. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om producten die van nature al geen bestandsdelen van dieren en dierlijke bijproducten bevat. Toch zijn er nog genoeg mensen die juist niet wat met vegan hebben. Wat wel grappig is, dat mensen soms verwachten dat een product iets van vlees bevat, maar dat dit niet zo is. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de HEMA-chips met rookworstsmaak. Geloof het of niet, maar er is in geen enkele HEMA-rookworstchip vlees te bekennen.

Blijven opletten

Veel mensen leven meer vegan omdat ze duurzamer willen leven. Het wil alleen lang niet zeggen dat als iets vegan is, dat het ook meteen duurzaam is. Je ziet bij bijvoorbeeld de term 'vegan leer' ook vaak gaat om synthetische stoffen zoals polyester en polyurethaan. Verder zijn er ook namen die je op een verkeerde gedachte kunnen zetten. Zo bestaat er bijvoorbeeld ook rabarber leer. Dit is leer dat wordt gelooid met de extracten van de rabarberplant. Alleen, bestaat het leer niet uit de vezels van rabarber planten, maar gewoon uit leer van een rund. Niet vegan dus.

Kortom, als je meer vegan wil leven is het nog steeds uitzoeken wat nu wel echt vegan is. Maar, het goede nieuws is wel dat er steeds meer keuze is.

Lees ook:  Een massage gun voor pijn, slaap, stress en trainingsherstel

Meer nieuws