Sneller spierherstel met de juiste voeding

Casper Doorn
Casper Doorn
22 december 2021

Je kent het misschien wel. Je wilt strakker en gespierder worden en doet daarom aan krachttraining. Door op je voeding te letten kunnen je spieren sneller herstellen, krijg je meer spiermassa en een lager vetpercentage. Wanneer je het sporten in combinatie met gezond eten volhoudt, zul je jouw doelen sneller bereiken. Het nadeel van krachttraining is dat je vaak spierpijn hebt naar het sporten. Lees snel verder hoe jij je spierherstel bevordert.

Tijdens het sporten belast je je spieren. Je lichaam herstelt meestal automatisch van deze schade. Wil je het proces van herstellen versnellen? Zorg er dan voor dat je de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt en dat je voldoende rust neemt. Je zult merken dat het herstel van de spierscheurtjes en de afvoer van afvalstoffen dan een stuk sneller verloopt.

Last van spierpijn

Heb jij last van spierpijn, dan betekent dit dat je je goed heb ingespannen, maar dat je je lichaam helaas overbelast hebt. Normaal gesproken zijn je spieren en gewrichten goed doorbloed. Wanneer de doorbloeding van je sier niet goed is, kunnen de afvalstoffen niet worden afgevoerd en raakt de sper overbelast. Je spieren hebben voldoende voedingsstoffen en zuurstof nodig om goed te kunnen functioneren. Tijdens het sporten belast je vaak herhaaldelijk je spieren, waardoor er kleine spierscheurtjes ontstaan. Vaak voel je pas naar 24 uur spierpijn en na 48 uur is het vaak op zijn ergst.

Mensen die vaak in de sportschool te vinden zijn, nuttigen vaak eiwitshakes. Dit is niet voor niks. Eiwitten zijn onmisbaar bij het herstellen van je spieren. Eiwitten verminderen niet alleen spierpijn, ze voorkomen spierpijn ook nog eens gedeeltelijk door het herstellende vermogen te versterken. Het is van groot belang om genoeg eiwitten binnen te krijgen. Hoeveel eiwitten op een dag het beste zijn, verschilt per persoon.

Vitamines en mineralen

Niet alleen eiwitten, maar ook vitamines en mineralen zijn goed voor je spierherstel. Vitamines en mineralen zijn belangrijke voedingstoffen in je voedingspatroon. Wij noemen de belangrijkste voor je op:

  • Vitamine D: een van de belangrijkste vitamines voor je spieren is vitamine D. Door dagelijks genoeg buiten de zon in te gaan, wordt deze vitamine aangemaakt. Ook kun je vitamine D halen uit vette vis.
  • Vitamine B1: vitamine B1 zorgt voor een goede verbranding en een optimale spierwerking. Deze vitamine zorgt er onder andere voor dat je koolhydraten verbrandt wanneer je energie nodig hebt.
  • Magnesium: magnesium speel een belangrijke rol bij de opbouw van je spieren en je zenuwstelsel. Dit mineraal helpt je lichaam te herstellen en zorgt ervoor dat je spieren minder gevoelig zijn.
  • Calcium: een mineraal wat we allemaal wel kennen wat belangrijk is voor ons lichaam is calcium. Het is nodig voor een goede werking van je zenuwen en spieren.
  • Kalium: een ander mineraal wat belangrijk is voor een goede werking van je lichaam is kalium. Het is een mineraal wat de vochtbalans en de bloeddruk regelt.

Op internet kun je heel veel recepten vinden waar voldoende voedingsstoffen inzitten. Zoek maar een op vegan lasagne. Vegan lasagne is een heel lekker recept en makkelijk te maken. Kijk wel even goed welk recept je pakt, want in vegan recepten zitten vaak minder voedingsstoffen.

Lees ook:  De voordelen van massagestoelen: Ontspannen en verjongen

Meer nieuws