Optimaal presteren tijdens het sporten

Casper Doorn
Casper Doorn
27 mei 2021

Ben jij ook zo’n fanatieke sporter en wil je altijd zo goed mogelijk presteren? Dan is het laatste wat je wil dat jouw sportsessie niet goed verloopt. Je bent het type dat altijd maximaal wil presteren, al helemaal als je sport op een relatief hoog niveau. Maar wat kun je nu doen om ervoor zorgen dat je altijd het beste uit je sportsessie haalt? Geen nood, wij hebben een aantal pro tips voor je op een rijtje gezet.

Let op je dieet

Voeding is de brandstof voor je lichaam en zorgt er bovendien ook voor dat je beter herstelt na je training. Om het beste resultaat tijdens een training te behalen, is een goed dieetschema van groot belang. Online is een boel informatie te vinden omtrent voeding, doe zelf research of vraag je trainer om advies.

Maak een plan van aanpak 

Iedereen heeft een ander doel voor ogen wanneer hij of zij besluit te beginnen met sporten. Sommigen zijn casual en doen het puur om aan lichaamsbeweging te doen, anderen hebben een concreet doel voor ogen. Bijvoorbeeld om meer spiermassa te krijgen, om kilo’s te verliezen of om een topprestatie te kunnen leveren. Het is aan te raden om voor jezelf concrete doelen te formuleren, zodat je hier systematisch naartoe kunt werken. Het is aan te raden deze doelen realistisch te houden, zo raak je niet gedemotiveerd door onhaalbare verwachtingen. Probeer je grotere einddoel op te hakken in allemaal kleinere subdoelen. Zo kun je deze gestructureerd en gefaseerd één voor één afvinken. Zo haal je iedere keer kleine successen en zal je het snelst resultaat boeken!

Zorg voor een goed herstel

Je denkt misschien dat je zo snel mogelijk resultaat als je maar zo veel mogelijk sport. Dit is een misconceptie, want je spieren hebben namelijk ook genoeg tijd nodig om te kunnen herstellen. Iedere dag sporten is dus overkill, zeker als je telkens dezelfde spiergroep belast. Doe je dit wel dan hebben jouw spieren nauwelijks tijd om te herstellen. Op het moment dat je spieren niet meer herstellen zijn je trainingen ook veel minder effectief. Herstel moet dus hoog in het vaandel staan. Rust is de beste remedie hiervoor. Wanneer je jouw spieren voldoende rust geeft, kun je veel effectiever trainen en boek je sneller resultaat.

Masseer je spieren

Zowel voor als na het sporten helpt een massage de spieren bij een betere bloedtoevoer en om sneller te herstellen. Niet voor niks wordt deze methode om de spieren te verzorgen al sinds de Oude Grieken ingezet en zie je dit tot op heden terug bij topsporters. Geen tijd of geld om na iedere workout naar een sportmasseur of fysiotherapeut te gaan? Dat hoeft ook zeker niet, je spieren verzorgen na een training kun je prima zelf doen. Een massageapparaat kan hier een uitkomst bieden. De massage gun is een apparaat dat met enkele rake “schoten” de knedende werking van een professionele deep-tissue massage nabootst. Door de diepe impact van de trillende en kloppende bewegingen maakt het apparaat je stijve spierweefsel soepeler. Bovendien kneedt het ook spanningen en vervelende knopen los. Perfect geschikt als warm up voor een intense trainingssessie, een sneller herstel nà een training. Daarbij vermindert het de opbouw van melkzuur in je spieren en dus ook de kans op spierpijn en stijfheid. De bloedsomloop word ook gestimuleerd en daarmee ook de spieropbouw. Kortom een boel voordelen die steeds meer omarmt worden ook buiten de topsport. ­­

Lees ook:  Wat een massageapparaat kan betekenen voor jouw spieren

Meer nieuws