Het positieve effect van zwemmen op je spieren

Casper Doorn
Casper Doorn
30 juli 2021

Je spieren zijn cruciaal voor het goed kunnen bewegen van je lichaam. Als je niet regelmatig beweegt worden je spieren slap en stijf. Hoe minder je blijft bewegen hoe slechter je lichaam uiteindelijk zal kunnen bewegen. Slecht kunnen bewegen is een echte inbreuk op je vrijheid en je kwaliteit van leven. Het is dan ook belangrijk dat je goed zorgt voor je spieren door voldoende beweging en aandacht.

Weinig blessures en veel kracht door zwemmen

Zwemmen is een sport waar weinig blessures bij voorkomen. Dit komt doordat je lichaam vloeiende bewegingen maakt zonder een harde impact. Je gewrichten blijven daardoor goed gespaard omdat deze niet veel hoeven te verwerken. De vloeiende bewegingen zorgen er juist voor dat je gewrichten goed blijven werken. Zwemmen wordt vaak juist gezien als een manier om van je blessures af te komen. Je train je spieren namelijk op een dusdanige manier dat je hele lichaam er baat bij heeft. Door te zwemmen train je ook niet meer een specifiek onderdeel van je lichaam. Je bent met je hele lichaam bezig om die baantjes te trekken waardoor je dus ook je hele lichaam aan het trainen bent. De meeste kracht is nodig in je benen en armen, maar ook je buikspieren moeten flink werken om je lichaam goed in het water te kunnen houden. Zwemmen is dus echt een sport voor je hele lichaam.

Een goede conditie

Naast dat zwemmen heel goed is voor je spieren en gewrichten train je met zwemmen ook nog eens voor een goede conditie. Om lang te kunnen zwemmen heb je namelijk uithoudingsvermogen nodig. Door regelmatig te gaan zwemmen train je dus zowel je spieren als je conditie. Veel topsporters gebruiken zwemmen dan ook om hun conditie goed op pijl te houden. Daarnaast zorgt het zwemmen er ook voor dat ze minder snel blessures krijgen van hun eigen sport.

Zwemmen en ontspanning

Als je last hebt van spanning in je lichaam of spieren kan zwemmen erg ontspannend werken. Al na een kwartier in het water zijn ontspannen je spieren al. Ook kan water in zijn algemeen gebruikt worden om te ontspannen. Denk bijvoorbeeld aan het heerlijke ontspannen gevoel dat je krijgt van een warme jacuzzi. Een jacuzzi kopen kan dan ook een goede manier zijn om je spieren de rust en warmte te bieden die ze nodig hebben na een zware training in het zwembad.

Spierpijn verminderen met een massageapparaat

Zwemmen kan best intensief zijn waardoor je in het begin best wel eens spierpijn zou kunnen krijgen van het trainen. Door het gebruik van een massageapparaat zorg je ervoor dat je minder spierpijn krijgt en dat je spieren dus lekker soepel blijven. Zo kun je snel weer in top vorm aan de slag voor je volgende training.

Lees ook:  Last van je spieren?

Meer nieuws