De geschiedenis van massage

De techniek van masseren is al een zeer lange periode relevant. Al jaren genieten mensen van elkaars massages en dit is door de jaren heen ook alleen maar meer geworden. Massages worden wereldwijd voor veel verschillende doeleinden gebruikt en in deze blog lees je alles over de geschiedenis van massage.

Het ontstaan

Het lijkt erop dat de eerste officiële massage gegeven werd in ongeveer 2700 voor Christus. Deze behandeling in China was natuurlijk primitief vergeleken met de massages die we tegenwoordig kennen. De oude Grieken en Romeinen pasten massages tevens ook toe om stress te verminderen en lichamelijke pijntjes op te lossen. Zo werden er in Egypte speciale oliesoorten gebruikt om de massage te versoepelen. Monniken gebruikte de techniek van massage vaak toe bij het genezen van de mensen die ziek waren. In de geschiedenis werd de massagetechniek dus al in veel verschillende werelddelen toegepast.

De massatechniek werd met de jaren steeds verder ontwikkeld. Vanaf de 19e eeuw werd massage steeds vaker toegepast binnen de medische wereld om pijn te verminderen en de bloedsomloop te verbeteren. Steeds vaker werd het in ziekenhuizen toegepast en erkend als medische praktijk.

protein shake

Soorten massages

Mensen die relatief onervaren zijn met massages weten vaak niet het verschil te benoemen tussen de verschillende soorten. Er zit echter een groot verschil tussen de verschillende soorten en dit mag dan ook zeker aangekaart worden. De meest traditionele vorm van masseren is de Zweedse massage. Dit is de manier waar de meeste mensen aan denken bij het woord massage. Het doel van deze soort massage is het verbeteren van de bloedsomloop en het lichaam te laten ontspannen.

Een andere veelgebruikte soort van masseren is een deep tissue massage. Hierbij wordt er gewerkt met langzame maar stevige bewegingen en dit is vooral bedoelt om hevige spanningen uit de rug, nek en schouders te halen. Vaak wordt deze soort uitgeoefend door fysiotherapeuten en chiropractors om medische redenen, niet simpelweg voor de ontspanning.

Een derde vorm van masseren is de Indiase hoofdmassage. Deze massage focust zich volledig op het hoofd, de nek en de schouders. Tijdens deze massage worden er een aantal verschillende technieken toegepast om verschillende niveaus van druk uit te oefenen. De Indiase massage kan als stevig worden ervaren en is ook vrij grof, maar zou nooit als pijnlijk ervaren moeten worden.

Huidige situatie

Tegenwoordig zijn massages niet meer weg te denken uit ons leven. Veel mensen genieten wekelijks van een ontspannende massage, of gebruik het voor andere doeleinden. Fysiotherapeuten hebben het drukker dan ooit en sportmasseurs zijn niet aan te slepen. Veel atleten zweren bij een massage met een protein shake na het sporten voor optimaal herstel. Zo kunnen ze de dag erna weer vol ertegenaan. Ook worden massages gebruikt voor het afvallen.

Heb je genoten van deze blog? Bekijk dan zeker ook onze blog over slim fitter worden.

Lees ook:  Herstel na een training of wedstrijd bevorderen

Meer nieuws