Beste moment voor een massage

Casper Doorn
Casper Doorn
3 juni 2022

Het beste moment om te sporten is ongeveer tussen 14:00 en 18:00. Op dit moment heeft je lichaam de meeste energie en produceert het de beste hormonen waaronder testosteron. Allen is dit voor iedereen de beste tijd. Wanneer kun je het beste sporten en je spieren masseren? In deze blog vind je de belangrijkste zaken rondom sport en herstel.

Het beste moment om te sporten

Het beste moment om te sporten is voor iedereen verschillend. De beste hormonen mogen wel tussen 14:00 en 18:00 geproduceerd worden maar waneneer je geen goeie nachtrust of maaltijd hebt gehad is dit niet de ideale tijd. Het is belangrijk om minimaal 7 tot 8 uur te slapen voordat je gaat sporten. Daarnaast zul je een dag of een paar uur van tevoren goed moeten eten om je lichaam van genoeg energie te voorzien. Koolhydraten en vetten zijn de juiste brandstoffen om je lichaam energie te geven. Tot slot zul je ook goed moeten drinken voor, tijdens én na het sporten. Probeer tijdens het sporten per uur 0,5 tot 1 liter water te drinken.

Zo herstel je na het trainen

Eet of drink na je training wat eiwitten om spierherstel te bevorderen. Je spieren zijn zojuist gestimuleerd en moeten weer terug op kracht komen. Consumeer naast je eiwitten ook wat koolhydraten. Je glycogeen voorraad in je spieren is gedaald en moet weer aangevuld worden. Kies voor snelle suikers van bijvoorbeeld een banaan of wat duiven. Naast je glycogeen voorraad is je zout gehalte ook gedaald afhankelijk van hoeveel je gezweet hebt. Voeg een snufje zout toe aan je eerstvolgende maaltijd wanneer deze weinig tot geen zout bevat. Zout help je lichaam om vocht te absorberen. Door een hoger vochtgehalte produceer je meer bloedplasma. Hierdoor wordt er meer bloed naar je aderen getransporteerd waardoor je spieren meet zuurstof krijgen en sneller kunnen afkoelen bij een hoge temperatuur door inspanning. Volgens de Harstichting is de maximale dagelijkse inname van zout 6 gram per dag. Houdt je zoutinname goed in de gaten. Zowel te veel als te weinig zout is slecht voor je gezondheid en sportprestaties.

Wanneer masseren?

Wanneer masseer je je spieren? Kun je dit het beste door vlak voor of na je training? Het antwoord is allebei. De massage voor de training activeert de spier en bevorderd de doorbloeding. Kies voor een massage op een lage intensiteit. Een sportmassage op hoge intensiteit, ook wel een ‘deep-tissue’ massage, kan erg vermoeiend zijn en negatieve gevolgen hebben op je sportprestaties. Deze vorm van massage is meer geschikt voor na de training.

Lees ook:  Zo ga jij goed voorbereid op skivakantie

Meer nieuws