3 tips om lekker in je vel te zitten

Casper Doorn
Casper Doorn
3 december 2021

We kunnen allemaal wel eens een oppepper gebruiken. Zeker in de koudere en donkere maanden van het jaar kunnen we ons wel eens wat minder gelukkig voelen. Maar waar haal je een boost vandaan? Wij geven je 5 tips, waardoor je beter in je vel komt te zitten. We willen ons ten slotte allemaal goed voelen! Het is namelijk belangrijk dat je je goed voelt, het heeft namelijk veel invloed op jou en je omgeving in het leven.

Voeding

Met een aangepast dieet zul je merken dat je je een stuk beter gaat volgen. Tegenwoordig bevat een hoop voeding veel suikers, vetten en schadelijke stoffen. Door een detoxkuur te nemen vermijd je deze dikmakers en schadelijke stoffen. De extreme detoxkuren schrijven dan ook alleen maar smoothies voor. Deze bestaan voornamelijk uit groente, fruit en superfoods. Met deze smoothies krijgt je lichaam veel vocht, vitamines, mineralen en een hoop brandstoffen binnen. Zorg dat de smoothies zo goed mogelijk zijn gemalen en dat ze zo weinig mogelijk granen, suikers en vetten bevatten. Doe dit voor een korte periode en je zult merken dat je je een stuk beter zult voelen. Je zorgt voor een gezonde boost door veel vitamines en mineralen. Deze zijn te vinden in: vette vis, plantaardige oliën, halvarine, noten en avocado.

Ook is het belangrijk dat je lichaam de belangrijkste voedingsstoffen binnen krijgen, zoals eiwitten, koolhydraten en gezonde vetten. Allereerst heeft je lichaam eiwitten nodig. Je lichaam heeft eiwitten nodig, om te kunnen herstellen na een inspanning en heeft je immuunsysteem ze nodig om afweerstoffen aan te maken. Eiwitten zijn onder andere te vinden in: vlees, vis, gevogelte, eieren en  zuivel (kwark, melk en beaufort kaas).Daarnaast heeft je lichaam koolhydraten nodig. Koolhydraten zijn een energiebron voor je lichaam. Je hersenen kunnen zelfs niet zonder glucose, een soort koolhydraat. Koolhydraten vind je bijvoorbeeld in: brood, aardappels, bonen, melk en in fruit. Tot slot heeft je lichaam vet nodig, ook dit is een belangrijke brandstof voor je lichaam. In onverzadigde vetten spelen een belangrijke rol bij het verminderen van de kans op hart- en vaatziekten.

Zorg voor voldoende beweging

De positieve effecten van bewegen zijn onmiskenbaar aangetoond. Voldoende beweging draagt bij aan een gezonder en langer leven. Bovendien neemt de kans op obesitas, diabetes en hart- en vaatziekten enorm af. Daarnaast heeft sporten ook nog mentale effecten. Zo zitten mensen die sporten vaak een stuk beter in hun vel. Sport en bewegen heeft allereerst een positief effect op je zelfvertrouwen. Zelfvertrouwen bestaat uit verschillende factoren, zoals fysieke eigenwaarde en het geloof in eigen kunnen.

Daarnaast heeft bewegen effect op onze gemoedstoestand en emoties. Onder gemoedstoestand verstaan we de stemming waarin iemand zich bevind. Sport en bewegen heeft een positieve invloed op de gemoedstoestand en emoties. Daarnaast ervaren mensen die regelmatig sporten en bewegen minder angstige en depressieve symptomen.  

Tot slot zijn mensen die regelmatig sporten en bewegen minder vaak vermoeid en hebben ze meer energie. Daarnaast vallen mensen sneller in slaap en slapen ze langer en dieper. Dit komt doordat je brein signalen krijgt dat er behoefte is aan herstel, door het bewegen ontstaat er kleine schade in spieren. Daarnaast komen de stofjes adenosine en serotonine bij een uurtje bewegen vrij. Het zorgt ervoor dat we slaperig worden wanneer het donker wordt.

Lees ook:  Zo ga jij goed voorbereid op skivakantie

Neem een massage

Een massage heeft voor jou een aantal voordelen. Dat het een lekker en ontspannen gevoel geeft is bij iedereen wel bekend. Maar buiten dat is het nog voor een aantal andere dingen goed. Allereerst verbetert het de bloedcirculatie. Dit is erg belangrijk voor je, omdat er via het bloed voedingscellen naar de cellen worden gestuurd en afvalstoffen worden afgevoerd, ook gaan je organen beter functioneren. Door massage gaat je huid er beter uitzien, omdat de conditie ervan wordt verbeterd.

Daarnaast verbetert je weerstand door massage. Na een massage wordt het aantal witte bloedcellen in je bloed verhoogd. Deze witte bloedcellen helpen om infecties en virussen te bestrijden. Ook wordt het stresshormoon cortisol verlaagd. Een te hoog cortisol kan uiteindelijk zorgen voor gezondheidsklachten. Het verminderd de werking van het immuunsysteem, waardoor je sneller ziek kan raken.

Tot slot zorgt een massage voor de aanmaak van serotonine en oxytocine, beide hormonen die je goed laten voelen. Ze zorgen voor rust, ontspanning en een fijne gemoedstoestand opleveren. Door een massage kun je je beter voelen en raken nare gedachtes op de achtergrond.

Meer nieuws