Heb je vaak last van een gespannen gevoel en regelmatig hoofdpijn? Heb je weinig energie, ben je angstig en snel prikkelbaar of afgeleid? Stress kan daarvan de oorzaak zijn. Sommigen vinden stress een teken van zwakte en stoppen het weg, maar dat ik juist één van de slechtste dingen die je kunt doen. Wat je wel kunt doen en wat werkstress precies inhoudt, vertellen wij je in deze blog.
Hoe werkstress zich uit, verschilt per persoon. De ene persoon kan last hebben van hoofdpijn, veranderende eetlust, slaapproblemen en concentratieproblemen. Terwijl de ander snel afgeleid en prikkelbaar is. Werkstress ontstaat door een storing in de balans tussen factoren die inspanning vereisen en inspanningen die energie geven. Als het dus veel inspanning vereist om te voldoen aan de hoge werkdruk en er weinig tijd is om te ontspannen, dan is de kans hoog dat je last krijgt van werkstress.
Iedereen ervaart wel eens stress. Dat zit in onze natuur en is volkomen normaal. Stress geeft een signaal dat je wellicht te veel hooi op je vork hebt genomen en dat je het eventjes rustiger aan moet doen. Zo lang je deze signalen herkent en er iets mee doet, is het goed. Doe je dit niet, dan wordt het alleen maar erger. Het wegstoppen van stress kan op lange termijn serieuze gezondheidsklachten geven. Denk aan overgewicht, een hoge bloeddruk, uitblijven van de menstruatie en een burn-out.
Drie dingen zijn erg belangrijk voor het verhelpen en voorkomen van stress: genoeg beweging, rust en pauzes nemen. Als je dus net een drukke werkdag achter de rug hebt, begin dan niet direct zodra je thuiskomt met allemaal klusjes. Neem eerst een pauze, neem een momentje voor jezelf. Maak daarnaast tijd vrij om leuke dingen te doen. Bijvoorbeeld als je vrij bent in het weekend. Leer ook “nee” te durven zeggen. Wanneer je zelf een drukke agenda hebt, hoef je echt niet alle taken van anderen over te nemen. Loopt de stress toch te hoog op en krijg je er zelf geen grip meer op? Dan is het verstandig om hier met iemand over te praten, bijvoorbeeld met je huisarts. Afhankelijk van de ernst van de klachten kun je doorgestuurd worden naar een psycholoog. Wellicht is het ook verstandig om met je werkgever in gesprek te gaan. Heeft jouw werkgever geen begrip voor de situatie, ga dan goed bij jezelf na of je hier nog wilt blijven werken. Misschien is het dan toch verstandig om middels detachering Zuid-Limburg ergens anders aan de slag te gaan.