We hebben het allemaal wel eens meegemaakt. Je hebt na het sporten soms een paar dagen last van spierpijn. De eerste dag na het sporten valt dit meestal nog mee, waardoor je de volgende dag toch weer gaat sporten. Maar meestal zet de spierpijn de dag erna toch nog op. Wat kun je het beste doen? Toch gewoon gaan trainen of een dag overslaan?
De meeste sporters hebben wel een spierpijn na het sporten. Vaak wordt verzuring of melkzuur aangewezen als oorzaak. Maar dat is niet het geval. Uit onderzoek is gebleken dat het melkzuur dat ontstaat, een uur na het sporten al is afgebroken.
Momenteel wordt gedacht dat spierpijn komt door kleine beschadigingen in de spieren. Spierpijn ontstaat wanneer je een oefening doet waar het lichaam nog niet aan gewend is. Of wanneer je oefening met meer gewicht hebt gedaan dan dat je gewend bent. De spieren zijn op dat moment nog niet aangepast aan de gevraagde training. Dit komt bij zowel duur- als krachttraining voor. Met duurtraining wordt hardlopen of wielrennen bedoeld.
Het antwoord hier op is: nee. De beschadigingen in je spieren die ontstaan zijn niet gevaarlijk voor je. Het zijn zo’n kleine beschadigingen dat het geen kwaad kan. Doordat de beschadigingen maar erg klein zijn, zorgt je lichaam ervoor dat ze weer goed zullen herstellen. De spieren zullen zo goed herstellen dat je spieren sterker zullen worden. Daardoor zul je de volgende training sterker zijn. Het lichaam past zich snel aan. Tenzij er te veel tijd zit tussen de volgende training. Bij een te lange rust periode zullen deze spieren weer wat zwakker worden. Dit komt doordat het lichaam geen energie stopt in spieren die je niet meer gebruikt. Zo wordt je af en toe gedwongen een keuze maken: toch gaan trainen met spierpijn of toch liever een extra dagje rusten.
Je kunt gerust gaan sporten wanneer je spierpijn hebt. Ook al voelt dit vaak niet fijn aan. De kleine beschadigingen in je spieren kunnen geen kwaad wanneer je weer gaat sporten. Het is niet altijd even verstandig om met spierpijn te gaan trainen. Wanneer je door de spierpijn niet meer goed kunt bewegen, zullen er andere problemen ontstaan. Je zult namelijk andere spieren gaan gebruiken, omdat je last hebt van bepaalde spieren. Hierdoor zul je andere spieren te veel belasten en kunnen blessures ontstaan. Ook kun je door de spierpijn niet trainen op volle kracht. Daarom kan het vaak verstandiger zijn om toch een dagje rust te nemen. Rust zorgt ervoor dat je spieren dus weer goed zullen herstellen en je de volgende training weer op volle kracht kunt sporten.
Maar spierpijn is dus geen reden om helemaal niet te gaan sporten. Door een te lange periode rust te nemen zal de trainingsprikkel weer verdwijnen. Zo blijft na elke training de spierpijn terug keren.
Er is geen behandeling die de spierpijn tegengaat. Toch zijn er een aantal dingen waar je voordeel van kunt hebben. In beweging blijven helpt vaak het beste. Al is het maar om het gevoel van stijfheid tegen te gaan. Door te blijven bewegen zorg je dat de bloeddoorstroming goed blijft. Doorbloeding zorgt voor een spoedig herstel.
Wanneer je krachttraining doet kun je gewoon gaan trainen met spierpijn. Zorg er dan voor dat je de spieren geen pijn doet. Train bijvoorbeeld lichter of een andere spiergroep. Wat ook helpt bij het herstellen van je spieren is het eten of drinken van voeding met eiwitten. Door te kiezen voor een fitness voedingsschema, worden voor jou de beste maaltijden samengesteld, die veel eiwitten bevatten. Dit bevordert het spierherstel ook.